Utilita pro nastavení magnetofonu

Počítač Ondra byl již od svého zrodu zcela závislý na kazetovém magnetofonu. Ať vezmeme původní systém MIKOS nebo SSM, s počítačem se nedalo vlastně dělat nic bez kazetopáskového programového vybavení. Pro nahrávání programů z kazety bylo a je třeba mít magnetofon v dobrém stavu vzhledem k použité vysoké rychlosti záznamu. Ondra SSM ROM v27 používá rychlost 3880Bd (pro představu PMD-85 1200Bd, Atari v základu 600Bd, pro Turbo něco přes 2000Bd).

Úvodní obrazovka Ondra+ ROM verze 1.2 obsahující položku „Ladit magnetofon“

V dnešní době můžeme pro nahrávání sáhnout po moderním úložišti OndraSD. Je to na vkusu každého uživatele. Já osobně OndraSD používám především jako vývojový nástroj nebo pro rychlé ukázky programů zájemcům. Ale pokud chci naladit tu vlnu nostalgie, pro kterou vlastně tento počítač mám, jednoznačně použiji sestavu tak, jak to bylo tehdy – takže s kazetovým magnetofonem. Mám k tomu vyhrazen buď magnetofon Tesla K-10 s úpravou vypínání motoru nebo velmi spolehlivý Tesla SP-210 data recorder, který má počítadlo a také automatické ovládání s podporou v Ondra+ ROM.

Každopádně, ve svých dobách si dokážu představit chudáka mladého pionýra, vybaveného jakýmkoli přehrávačem, jak ladil hlasitost, tónovou clonu a hlavu metodou pokus-omyl nebo podle sluchu tak dlouho, dokud se program nezačal nahrávat. Přitom na konkurenčních západních počítačích měli uživatelé možnost použít program pro nastavení magnetofonu.

V podobném stylu takových aplikací jsem vytvořil malou utilitu na Ondru. Utilita je zabudována v nové verzi Ondra+ ROM nebo samostatně dostupná pro OndraSD. Utilita má 150 bajtů. Pořád si musím říkat, zda něco takového nemohla dát už Tesla do ROMky, místo rozsáhlých kazetopáskových procedur, které „herchtivé“ dítě beztak nikdy nepoužilo.

Nutno naladit, nepoužitelný magnetofon nebo záznam

Princip je jednoduchý. Fyzický záznam na kazetě by měl obsahovat pouze dvě frekvence neboli skládat se pouze ze dvou délek pulsů. Vše ostatní jsou parazitní jevy. Utilita měří dobu pulsu a tuto dobu zobrazuje jako vzdálenost vykreslené čárky od levého okraje. V ideálním světě se tedy při přenosu bloku dat budou čárky vykreslovat pouze ve dvou vzdálenostech a tudíž vytvoří dva svislé pásy.

Ideálně nastavený magnetofon – nedosažitelný stav v emulátoru z ideálního WAV souboru

Pro lepší vizualizaci signálu aplikace průměruje 50 pulsů a vykresluje vždy do jedné mikrořádky. Každý vzorek vykreslí bajt s náhodným obsahem, tzn. 8 náhodných bodů vedle sebe. Pokud je doba pulsu stejná, tedy na stejné místo, vykreslí se velmi pravděpodobně za tuto dobu plná čárka. Pokud je záznam nestálý, je „roztahaný“ a „rozsypaný“ po celé délce mikrořádku. Vykreslování na aktuálním mikrořádku signalizuje malá šipka vlevo na obrazovce. Sběr dat probíhá samozřejmě jen během zatemnění obrazu, který je posunut přibližně do poloviny, aby bylo dost času na tuto operaci. Po každém zatemnění Ondra čte z magnetofonového vstupu a čeká na první změnu. Na tuto první změnu se nafázuje a měří čas k další změně. Nečeká na danou logickou hodnotu, ale na změnu. Proto je možno odhalit i takové chyby, jako nesouměrnost střídy signálu. Zobrazí se sice pěkné pásy, ale široké co skoro splývají. Tuto chybu obsahoval můj klon Ondry. U sériového kusu by toto nemělo nastat. Ondra poté měří všechny pulsy a zobrazuje do počátku zastavení CPU pro kreslení obrazu. Vykreslují se pásy ob mikrořádek, což je rychlejší vzhledem k adresování v paměti Ondry.

Dostatečně naladěný magnetofon K-10

Jaký je tedy postup? Vložit kazetu, spustit přehrávání jakéhokoli programu na Ondru a snažit se laděním hlasitosti (pokud je to třeba a možné) a laděním kolmosti hlavy vytvořit co nejužší pásy na obrazovce a s minimem rozsypaných čar mimo tyto pásy. Je třeba brát v úvahu jen pás v době běhu programového bloku (nikoli v meziblokové pauze, kde je slyšet jen nosný tón). Bez příposlechu se tedy neobejdeme. Po nalezení nejlepšího nastavení máme hotovo a resetujeme Ondru pomocí přidržení šipky dolů a „píchnutím do boku“ (NMI).

Velmi slušně naladěný magnetofon (meziblokové mezery plné brumu, který ale nevadí)

Mám seřízený SP-210 a spolehlivost nahrávání z kazet je dá se říci 100%. Je potřeba mít kvalitní kazety a i v dnešní době se mi stále nejvíce osvědčily kazety Sony HF-90 nebo BASF Ferro Extra z devadesátých let. Žádné dropouty a mají vhodnou úroveň signálu.

Takže kde to vezmu? Buď v nové Ondra+ ROM nebo v OndraSD verzi. K nalezení na githubu (včetně zdrojového kódu):

https://github.com/72ka/Tesla_Ondra/

Co napsat na závěr? Snad jen, že hra nahraná z kazety obsahuje vyšší dávku nostalgie a o tom to je!

Příspěvek byl publikován v rubrice Software se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.